Yararlı Bilgiler ait içerikler

Yararlı Bilgiler

Piyano bakımı, müzisyenlerin karşılaştığı sorunlar ve çözüm önerileri vb. hakkındaki yazılar yer almaktadır.

MAJÖR MÜ, MİNÖR MÜ?

Bir eserin majör veya minör tonda olduğu nasıl anlaşılır? :) Bu sorunun cevabı iki yöntemle bulunabilir; biri kulakla, yani dinleyip eserin karakterini, yapısını fark ederek, diğeri ise eserin armonik yapısını çözümleyerek. Armonik yapıdan bahsedildiğinde genellikle gözümüz korkuyor ancak burada gerekli olan armonik bilgiler çok temelde düzeyde…
Devamını oku...

TONALİTE-İŞARET İLİŞKİSİ

Tonlar, diyezli ve bemollü olmak üzere ikiye ayrılır. Do Majör ve la minör (işaretsiz tonaliteler) istisna olmak üzere diğer bütün tonlarda diyez veya bemol işareti vardır. Bir tonun diyezli ya da bemollü mü olduğu nasıl anlaşılır? Bir bemollü ton olan Fa Majör haricindeki diğer tüm bemollü majör tonların adında bemol vardır; Si bemol Majör, Mi…
Devamını oku...

STACCATO MU? UZATMA NOKTASI MI?

Müzik eğitimine yeni başlayan bireylerin karıştırdığı konulardan biri de staccato ile uzatma noktası arasındaki farktır. Öncelikle bu iki noktanın ne amaçla kullanıldığını, işlevini bilmek gerekir. En basit haliyle aktarmak gerekirse staccato noktası notanın süresinin kısaltılması, uzatma noktası ise notanın süresinin uzatılması için kullanılır.…
Devamını oku...

IMSLP NASIL KULLANILIR?

Merhabalar :) Bu yazımda IMSLP (Internatinal Music Score Library Project) üzerinden nota indirmeyi aşama aşama sizlere aktarmak istiyorum. Örnekleri masaüstü bilgisayarımın ekran resimleri üzerinden vereceğim ancak mobil görünümü de benzer olduğundan zorluk çekmeyeceksiniz :) Haydi başlayalım! 1. Adım: Google'da IMSLP anahtar kelimesini…
Devamını oku...

PİYANİSTİN GÜNLÜK ÇALIŞMASI

Merhabalar! 🎀🫶🏻💌💓 Günlük piyano çalışmalarımda ilk yaptığım şey, piyano çalışmaya başlamadan önce mutlaka yapılması gereken ısınma hareketleri. Her birini ayrı ayrı videoya ekleyeceğim. Şimdilik nasıl yaptığımı bu canlı videodan görebilirsiniz. 🧐 Kullandığım araçları merak edenleri ise yorumlarda bekliyor olacağım ⏳⏳ Sonrasında gamlara…
Devamını oku...

PİYANODA PARMAK NUMARALARI

Piyanoda bir eser çalarken parmak numaraları büyük önem taşımaktadır. Kullanılan parmağın özenle seçilmesi ve elde edilmek istenen tınıyı ortaya çıkaracak özellikte olması gerekmektedir. Parmak seçimi her icracıya göre değişmektedir. Farklı edisyonlarda aynı pasaj için farklı parmak numaralarına rastlanabilmektedir. Her ne kadar parmak seçimi…
Devamını oku...

GAM ÇALIŞMA YÖNTEMLERİ

Nasıl ki bir eseri sağlamlaştırmak için çalmak yeterli olmuyorsa, gamlar için de aynı şey geçerlidir. Sadece çalarak gamları geçmek, parmakların zamanla gamlardan yeteri kadar verim alamamasına neden olabilir. Bunu önlemek için eserlerde yaptığımız gibi gamlara da çalışma yöntemlerini uygulayabiliriz. Herhangi bir pasajı çalışırken kullandığımız…
Devamını oku...

LEGATO BAĞI MI? UZATMA BAĞI MI?

Legato ve uzatma bağı, piyanoda çokça karıştırılan konulardan biridir. Bu konuyu şu şekilde açıklayabiliriz: Uzatma bağı, iki aynı notanın sürelerinin birleştirilmesini sağlar. Legato bağı, nota geçişlerinde kopukluk olmaması, seslerin birbirine bağlanmasını ifade etmek için kullanılır. Görsel 1 ve 2. Bağ Örnekleri; Legato (turuncu) ve Uzatma…
Devamını oku...

DİYEZ VE BEMOL SIRASI

Diyez ve bemol, notaların yüksekliğini veya alçaklığını belirlemede ve bir müzik eserinin tonalitesini şekillendirmede önemli bir rol oynar. Diyez işareti, notayı yarım ton tizleştirirken; bemol işareti, yarım ton pesleştirir. Yanına (notanın soluna) yazıldığı notayı, içinde bulunduğu ölçü boyunca etkilerler. Bemol: Bir notanın doğal sesinden…
Devamını oku...