Yararlı Bilgiler ait içerikler

Yararlı Bilgiler

Piyano bakımı, müzisyenlerin karşılaştığı sorunlar ve çözüm önerileri vb. hakkındaki yazılar yer almaktadır.

PİYANODA PEDALLAR

Piyanoda pedallar konusu her zaman için ilgi çekici olmuştur. Günümüz piyanolarında üç pedal yer almaktadır. Kuyruklu piyanoda uzatma pedalı (damper veya sustain pedal), orta pedal (sostenuto veya middle pedal) ve sol pedal (una corda, left veya soft pedal) varken, duvar piyanosunda orta pedal yerine gece pedalı (mute rail veya practice pedal)…
Devamını oku...

PİYANODA ARTİKÜLASYON TÜRLERİ

Piyano çalımında sesi oluşturan, temelde parmağın hareketi olmalıdır. Parmağın hareketindeki farklılık sesin rengini ve karakterini değiştirecektir. Bu nedenle ittirme ve vurma gibi hareketlerin çıkardığı sesler darbeli ve şiddetli olacaktır. Bu tür sesler yerine parmağın kendi doğal hareketinin sonucunda oluşan "hoş" sesler hedeflenmelidir.…
Devamını oku...

HANGİ OKTAV?

Yeni bir parça çalışırken notaların klavyede nereye denk geldiğini, hangi oktav için yazıldığını nasıl anlarız? :) Anahtarların işaret ettiği notaların yerini bilmek gerekiyor. Sol anahtarı yazılırken ilk olarak portedeki ikinci çizgiye değiyor. Böylece ikinci çizgideki notaya kendi adını veriyor, yani ikinci çizgideki nota "SOL". Buna göre…
Devamını oku...

BİR MÜZİK ESERİNİ NASIL EZBERLİYORUM?

Bir eseri ezberleyebilmek için öncelikle onun mantığını veya yapısını anlamak gerekmektedir. Her bir eserin kendine özel bir anlatım biçimi, üslubu vardır. Bunu kavrayabilmek için çeşitli yöntemleri kullanarak o eseri oluşturan parçaları ayırt etmek gerekiyor. İlk iş, melodik ve armonik hattı birbirinden ayrı çözümlemek. Çünkü ifade araçları…
Devamını oku...

MAJÖR MÜ, MİNÖR MÜ?

Bir eserin majör veya minör tonda olduğu nasıl anlaşılır? :) Bu sorunun cevabı iki yöntemle bulunabilir; biri kulakla, yani dinleyip eserin karakterini, yapısını fark ederek, diğeri ise eserin armonik yapısını çözümleyerek. Armonik yapıdan bahsedildiğinde genellikle gözümüz korkuyor ancak burada gerekli olan armonik bilgiler çok temelde düzeyde…
Devamını oku...

TONALİTE-İŞARET İLİŞKİSİ

Tonlar, diyezli ve bemollü olmak üzere ikiye ayrılır. Do Majör ve la minör (işaretsiz tonaliteler) istisna olmak üzere diğer bütün tonlarda diyez veya bemol işareti vardır. Bir tonun diyezli ya da bemollü mü olduğu nasıl anlaşılır? Bir bemollü ton olan Fa Majör haricindeki diğer tüm bemollü majör tonların adında bemol vardır; Si bemol Majör, Mi…
Devamını oku...

STACCATO MU? UZATMA NOKTASI MI?

Müzik eğitimine yeni başlayan bireylerin karıştırdığı konulardan biri de staccato ile uzatma noktası arasındaki farktır. Öncelikle bu iki noktanın ne amaçla kullanıldığını, işlevini bilmek gerekir. En basit haliyle aktarmak gerekirse staccato noktası notanın süresinin kısaltılması, uzatma noktası ise notanın süresinin uzatılması için kullanılır.…
Devamını oku...

IMSLP NASIL KULLANILIR?

Merhabalar :) Bu yazımda IMSLP (Internatinal Music Score Library Project) üzerinden nota indirmeyi aşama aşama sizlere aktarmak istiyorum. Örnekleri masaüstü bilgisayarımın ekran resimleri üzerinden vereceğim ancak mobil görünümü de benzer olduğundan zorluk çekmeyeceksiniz :) Haydi başlayalım! 1. Adım: Google'da IMSLP anahtar kelimesini…
Devamını oku...

PİYANİSTİN GÜNLÜK ÇALIŞMASI

Merhabalar! 🎀🫶🏻💌💓 Günlük piyano çalışmalarımda ilk yaptığım şey, piyano çalışmaya başlamadan önce mutlaka yapılması gereken ısınma hareketleri. Her birini ayrı ayrı videoya ekleyeceğim. Şimdilik nasıl yaptığımı bu canlı videodan görebilirsiniz. 🧐 Kullandığım araçları merak edenleri ise yorumlarda bekliyor olacağım ⏳⏳ Sonrasında gamlara…
Devamını oku...