GRUPLU ÇALIŞMA

Çalışma Yöntemleri Serisi #1

Gruplu çalışma yönteminde*, ikiden fazla ses aynı anda çalınır. Bu yöntemde seslerin armonik uyumu göz önünde bulundurulmaz. Genellikle eserde kullanılan parmak numaralarına bakılarak gruplandırmalar yapılır.

Bu çalışma yönteminin akorlu çalışma yönteminden farkı, armonik kısıtlamalarının olmamasıdır; yani disonans seslerin olması, seslerin yan yana olması sorun değildir. Evet, biraz kötü duyulabiliyor ve kulağınızı zorlayabiliyor ama faydası, bu olumsuzluklara katlanmanıza değer! 😀

Örnek olarak ilk gamlardan başlamak istiyorum.

Aşağıda Do Majör 1 oktav gamın gruplu çalışma şeklini görüyorsunuz. Yukarıda belirttiğim gibi bu çalışmada bakacağımız şey, parmak numaraları; yani parmak numarasının izin verdiği ölçüde ne kadar notayı gruplayabiliyorsak hepsini birleştiriyoruz. Videoyu izledikten sonra biraz daha detaylı inceleyeceğiz. 🙂

Sol eldeki Do Majör parmak numaralarını hatırlayalım:

5 4 3 2 1 3 2 1 4 3 2 1 3 2 1

İlk düşüneceğiniz şey 5-4-3-2-1 gruplaması olacaktır. Tam burada küçük bir ayrıntı var! Parmak çevirme ve dolayısıyla da el pozisyonunun değiştiği yerler. Yani genellikle birinci parmak tek kalıyor 🙂

Buna göre 5-4-3-2 bir grup, 1 tek başına, 3-2 diğer grup, 1 tek başına! Bu, bir oktav için geçerli. İkinci oktav için ise 4-3-2, 1, 3-2 ve 1.

Sağ elde ise 1 2 3 1 2 3 4 1 2 3 1 2 3 4 5 olan parmak numaralarını; 1, 2-3, 1, 2-3-4, 1, 2-3, 1, 2-3-4, 5 olarak grupluyoruz.

Bu iki eli birlikte çalışırken ise her biri ayrı gruplamada olduğu için kendi gruplarına uyarak birleştiriyoruz.

Bu çalışma yöntemi, kromatik gamlara da uygulanabilir. Onun dışında akorlu çalışmanın yapıldığı yerlere bile uygulanabilir. Akorlar bölünerek çalışılabilir. Birkaç örnek daha paylaşıyorum…

– Hanon

– Burgmüller

– Beethoven

⚠️ Her zaman olduğu gibi temel uyarıları yapmam gerek 🙂 El pozisyonuna, her bir parmağın kendine ait basması gereken yere yerleştirildiğine emin olunmalı.


* Bu çalışma yöntemini ilk olarak 2009-2012 yıllarında Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi İstanbul Devlet Konservatuvarı’nda çalıştığım Prof. Metin Ülkü’den duymuştum. Sonrasında uygulama alanlarını genişlettim ve birden fazla çalışma yöntemi ile birleştirdim.

Bu yazı ne kadar faydalı oldu?

Puanlamak için bir yıldıza tıklayın!

Ortalama puan 5 / 5. Oy sayısı: 4

Henüz oy yok! Bu yazıyı ilk siz değerlendirin.

Cevap Gönder

E-posta adresiniz yorumunuzda yayınlanmayacaktır.

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.