RİTMİK ÇALIŞMA

Çalışma Yöntemleri Serisi #3

Ritmik çalışma yönteminde*, çalışılan pasajdaki “düz” ritme, noktalar eklenerek noktalı ritimle yazılmış gibi çalışılır. İlk versiyonda nokta, iki sesten ilkine eklenir, böylece ilk nota uzun, diğeri ise kısa çalınır. İkinci versiyon ise bunun tam tersidir; ilk nota kısa, ikincisi uzundur.

Örnek 1. Ritmik çalışma, birinci versiyon.

Bu versiyonda, örnekte gösterildiği gibi, dörderli gruplarda birinci ve üçüncü, ikişerli gruplarda  ilk nota ve üçerli gruplarda da ilk nota uzun olacak şekilde ritmik çalışma uygulanır.

Örnek 2. Ritmik çalışma, ikinci versiyon.

İkinci versiyonda nokta ikinci notaya gelecektir. Böylelikle kısa-uzun yapı elde edilmiş olur. İlk nota kısa, ikinci nota uzun tutulacaktır. Ritim, Örnek 2’deki gibi olacaktır.

Örnek 3. Üçlü gruplar için ritmik çalışma (1)

Üçerli gruplarda (üçlemelerde, altılamalarda) yine iki nota uzun ve kısa hale getirilir, üçüncü nota noktasız, düz çalınır. Bu tek nota önce üçüncüye, daha sonra da birinci sıraya konmalıdır.

Örnek 4. Üçlü gruplar için ritmik çalışma (2)

Burada üçlü grubun noktasız çalınacak notası sondadır. Sonraki çalışmada ise bu nota, başta olacaktır.


* Ritmik çalışma yöntemi, Devlet Devrim ÖZTAŞ ve Gökçe GÜVEN hocalarımın kullandığı bir yöntemdir. Üçlü gruplar için olanı ise kendim şekillendirdim.

Bu yazı ne kadar faydalı oldu?

Puanlamak için bir yıldıza tıklayın!

Ortalama puan 5 / 5. Oy sayısı: 6

Henüz oy yok! Bu yazıyı ilk siz değerlendirin.

Cevap Gönder

E-posta adresiniz yorumunuzda yayınlanmayacaktır.

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.