FA MAJÖR DONANIMI

MEB piyano modülü, S.Mü.2.Dü.P.1.2.1
MEB Piyano Modülü, Seçmeli Müzik, 2. Düzey, Piyano, Ünite 1, Konu 2, Kazanım 1.

Bemollü tonalitelerin ilki olan Fa Majör’de bir bemol vardır. Burada hatırlanması gereken, bemol sırasıdır. Bemol sırasındaki ilk işaret (si bemol), Fa Majör’ün ve dolayısıyla ilgili minörü olan re minör’ün işaretidir.

Peki Fa Majör’de neden si bemol vardır? Majör gamların oluşumunda bir sıralanış kuralı vardır. Bu kural büyük ve küçük ikili aralıkların majör gamı oluşturacak şekilde sıralanmasıdır: B2, B2, K2, B2, B2, B2, K2. Fa notasından başlayıp sırasıyla bu aralıklar kurulduğunda fa-sol-la-sib-do-re-mi-fa dizisi elde edilmektedir. Bu dizi, Fa Majör’ü vermektedir.

Bir eserin Fa Majör tonalitesinde olup olmadığını anlayabilmek için önce donanıma bakmalısınız. Aşağıdaki örnekte olduğu gibi anahtarlarda si bemol işareti varsa eserin Fa Majör veya re minör’de olduğunu düşünebilirsiniz. Hangi tonalitede olduğunu kesinleştirmek için ise eserin tonalitesini verecek ipuçlarına bakmalısınız. Kalışları ve tonaliteyi güçlendiren akorları göz önünde bulundurmalısınız.

Ludwig van Beethoven: Sonatina in F Major, Anh. 5, "Allegro assai"
Ludwig van Beethoven: Sonatina in F Major, Anh. 5, “Allegro assai” bölümünden Fa Majör işaretine bir örnek.

Bu yazı ne kadar faydalı oldu?

Puanlamak için bir yıldıza tıklayın!

Ortalama puan 5 / 5. Oy sayısı: 6

Henüz oy yok! Bu yazıyı ilk siz değerlendirin.

Cevap Gönder

E-posta adresiniz yorumunuzda yayınlanmayacaktır.

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.