Yeni bir parça çalışırken İzlenmesi gereken yollar

  1. Anahtarlar: Eserin hangi anahtarlarda yazıldığına, hangi anahtarların kullanıldığına bakılmalı. (Önce sol ele, sonra sağ ele bakıyoruz.)
  2. Donanım: Anahtarların yanında işaret var mı diye bakılmalı. Diyez veya bemol varsa, hangi nota için olduğu bulunmalı.
  3. Ölçü birimi: Eserin kaç kaçlık olduğu öğrenilmeli. Bu, bize bir ölçüde kaç tane vuruşun olduğunu ve bu vuruşların hangi değerde olduğunu gösterir.
  4. Notalar: Sağ ve sol el partileri okunur; notaların hangi değerde yazıldığına ve hangi parmak numaralarıyla çalınacağına dikkat edilir. Ayrı çalışılır.

Notaların klavyede nerede çalınacağı nasıl anlaşılır?

Sol anahtarının sol’ü markanın altındaki sol’e denk gelmektedir. Yazılan notanın bu sol’e olan uzaklığına göre el yerleştirilir.

Fa anahtarı için ise fa notası temel alınır. Fa anahtarının fa’sı küçük oktavda ve sol anahtarının sol’ünden bir oktav aşağıda olan fa’dır.

Anahtarların kendi notalarının yerleri öğrenilmeli ve eserdeki notaların bunlara olan uzaklığına göre el yerleştirilmelidir.

Yukarıdaki listede belirttiklerimden önce, parçaya hazırlık çalışması yapılabilir. Bu çalışma da şu şekilde olmalıdır:

  1. Besteci: Eserin bestecisi hakkında bilgi sahibi olmak, bestecinin üslubunu kavrayıp eseri yorumlamamıza yardımcı olacaktır.
  2. Dönem: Müzik tarihindeki dönemlerin kendine ait özellikleri ve gelenekleri bulunmaktadır. Çalışacağımız eserin yazıldığı dönemle ilgili bu özellikleri göz önünde bulundurarak çalışmak döneme özgü yoruma yaklaşmamızı sağlayacaktır.
  3. Eser: Çalıştığımız eserin form, melodik, motifsel, armonik vb. açılardan çözümlenmesi, eseri anlamamıza ve ezberlenmesine katkıda bulunacaktır.

Bu yazı ne kadar faydalı oldu?

Puanlamak için bir yıldıza tıklayın!

Ortalama puan 5 / 5. Oy sayısı: 2

Henüz oy yok! Bu yazıyı ilk siz değerlendirin.

Cevap Gönder

E-posta adresiniz yorumunuzda yayınlanmayacaktır.

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.