ALBERTO GINASTERA

6 Kasım 2024 tarihi, saat 18:00’de Trakya Üniversitesi Devlet Konservatuvarı Sanat, Gösteri ve Eğitim Merkezi’nde Doç. Tanju Araboğlu’nun Viyolonsel Sınıfı Konseri düzenlenmiştir. Konserde sırasıyla Barış COŞKUN, İpek ERSEZ, Asya ARABOĞLU, Azra LİZNAK ve Türkay İKİZLERLİ sahne almıştır. Piyano eşlikte Doç. Akın ARABOĞLU ve Öğr. Gör. Dr. Bilge Su KARACA yer almıştır. Bu yazımda sizlerle Azra Liznak ile benim Tchaikovsky ve Ginastera kaydımızı ve Alberto Ginastera ile ilgili bilgileri paylaşmak istiyorum. 

Alberto Ginastera

Alberto Ginastera, photo by Annemarie Heinrich - Annemarie Heinrich, Buenos Aires, 1982.,
Alberto Ginastera (Fotoğraf Annemarie Heinrich tarafından çekilmiştir)

11 Nisan 1916’da Buenos Aires’te doğmuş; 25 Haziran 1983’te Cenevre’de ölmüştür. Tam adı Alberto Evaristo Ginastera’dor. 20. yüzyılın önde gelen Arjantinli bestecilerindendir. Müziğe özel derslerle başlamış, sonrasında Ulusal Müzik Konservatuvarı’na kaydolarak çalışmalarına devam etmiştir. 1946-47 yılları arasında Guggenheim ödülü ile Amerika Birleşik Devletleri’nde yaşamıştır.

Alberto Ginastera’nın müzikal üslubu

Ginastera’nın müziği, erken 20. yüzyıl figürlerini içeren gelişmiş müzik dağarcığına rağmen gelenekselci kabul edilir. Teknikleri harmanlayışı benzersiz ve eklektiktir. Mikrotonları kullanır. Eserlerini bir dizi perde, ritim vb. üzerine kurar. 1950’li yılların başında müziğindeki milliyetçi ögeler yavaş yavaş hakimiyetini yitirir.

Ginastera’nın “neo-ekspresyonist” dönem olarak adlandırdığı dönemde daha belirgin modernist özellikler varlığını hissettirmeye başlar. On iki ton tekniğini aktif olarak benimser. Eserleri mikrotonlar ve politonaliteyi içerir. Ölümüne doğru modernizmi hafifleyerek tekrardan erken dönem eserlerinde olduğu gibi tonaliteye ve halk müziği ögelerine döner.

Alberto Ginastera’nın başlıca eserleri

1967 tarihli oda operası Bomarzo, Alberto Ginastera’nın şaheseridir. Bu eser, bestecinin 20. yüzyılın ileri gelen opera bestecilerinden biri olarak sayılmasını sağlamıştır. Bu çokça disonans içeren yapıt, aynı isimli bir anlatıcı, erkek sesi ve oda orkestrası için yazılmış kantatın tekrardan düzenlenmiş halidir. Bomarzo operasında Ginastera, yeni ve karmaşık kompozisyon teknikleri kullanmıştır. Ancak 15 sahnelik arya ve resitatiflerden oluşan bu eserde, geleneksel opera formatını korumuştur.

Ginastera’nın piyano eserlerini şöyle sıralayabiliriz: Danzas argentinas, Op. 2: I. Danza del viejo boyero, II. Danza de la moza donosa, III. Danza del gaucho matrero; Tres piezas, Op. 6: I. Cuyana, II. Norteña, III. Criolla; Malambo, Op. 7; Doce preludios Americanos, Op. 12: I. Para los acentos, II. Triste, III. Danza criolla, IV. Vidala, V. En el 1er. modo pentáfono menor, VI. Homenaje a Roberto García Morillo, VII. Para las octavas, VIII. Homenaje a Juan José Castro, IX. Homenaje a Aaron Copland, X. Pastoral, XI. Homenaje a Heitor Villa-Lobos, XII. En el 1er. modo pentáfono mayor; Suite de danzas criollas, Op. 15: I. Adagietto pianissimo, II. Allegro rustic, III. Allegretto cantabile, IV. Calmo e poetico, V. Scherzando – Coda. Presto ed energico; Rondo sobre temas infantiles argentines, Op. 19; Sonata para piano No. 1, Op. 22: I. Allegro marcato, II. Presto misterioso, III. Adagio molto appassionato, IV. Ruvido ed ostinato; Danzas argentinas para los niños: I. Moderato. Para Alex, II. Paisaje. Para Georgina; Piezas infantiles I: I. Preludio,  II. Osito bailando, III. Arrullo, IV. Soldaditos; Piezas infantiles II: I. Antón Pirulero, II. Arrorró, III. Chacarerita, IV. Arroz con leche; Milonga; Pequeña danza; Toccata, adaptación de la toccata per órgano de Domenico Zipoli; Sonata para piano No. 2, Op. 53: I. Allegramente, II. Adagio sereno – Scorrevole – Ripresa dell’Adagio, III. Ostinato aymará; Sonata para piano No. 3, Op. 54: Impetuosamente.

Azra Liznak kimdir?

Azra Liznak, çellist
Azra Liznak

2006 tarihinde Edirne’de doğdu. 2018 yılında Trakya Üniversitesi Devlet Konservatuvarı Yaylı Çalgılar Ana Sanat Dalı viyolonsel bölümüne kabul edilerek çalışmalarına, Doç. Tanju Araboğlu ile başlamıştır. Aktif olarak katıldığı ustalık sınıflarında Jiannis Touris, Ümit İşgörür, Henrik Brendstrup, Eduardo Gonzalez Lopez, İzzet Nazlıaka gibi isimlerle çalışma fırsatı bulmuştur. 9 Nisan 2022’de ve 6 Nisan 2024’te İstanbul’da düzenlenen Uluslararası Pera Müzik Festivali’nde konserler vermiştir.

10 Eylül 2022’de Bulgaristan’ın Albena şehrinde düzenlenen 9. Uluslararası Müzik Yarışması Heirs of Orpheus (online) kendi yaş grubunda üçüncülük ödülü almıştır. 4-8 Eylül 2023 ve 6-10 Eylül 2024 tarihlerinde Bulgaristan’ın Dobrich şehrinde düzenlenen Hopes Talents Masters uluslararası müzik yarışmasında ikincilik ödülüne layık görülmüştür. 19-26 Şubat 2024 tarihinde Tonic uygulamasındaki Clara Schumann yarışmasının viyolonsel kategorisinde birinci olmuştur.

17 Eylül 2023 tarihinde Doğuş Çocuk Senfoni Orkestrası’nda eğitim kamplarına başlamış ve 29 Ekim Cumhuriyetin 100. Yıl konserinde yer almıştır. 26 Ağustos – 2 Temmuz tarihleri arasında gerçekleşen Senfonik Tınılarla Orkestra Akademisi (STOA) müzik kampına katılmıştır ve viyolonsel grup şefliğini üstlenmiştir. Devlet sanatçısı Gülsin Onay ile konser vermiştir. 15 Eylül 2024 tarihinde Doğuş Çocuk Senfoni Orkestrası’nda eğitim kamplarına başlamış ve Cumhuriyetin 101. Yıl konserinde yer alarak viyolonsel grup şefliğini üstlenmiştir.

Bilge Su Karaca kimdir?

2001 yılında Atatürk Uygulama İlköğretim Okulu’nda eğitimine başladı. Aynı zamanda Borusan Müzik Atölyesi’ne devam etti. 2002 yılında Trakya Üniversitesi Devlet Konservatuvarı’nın ilköğretim kısmında eğitimine devam etti. Özgür GÜVEN, Akın ARABOĞLU, Devlet Devrim ÖZTAŞ, Gülnare TARKUM ve Murat HÜSEYİNOV ile piyano çalıştı. 2009 yılında Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Devlet Konservatuvarı’nın lise kısmında eğitimine devam etti. Metin ÜLKÜ ile piyano; Nilay KARADUMAN ile oda müziği çalıştı.

21 Haziran 2010 tarihinde 38. İstanbul Müzik Festivali kapsamında Aya İrini Müzesi’nde düzenlenen, sanat yönetmenliğini Spyros SAKKAS’ın yaptığı, Gürer AYKAL yönetimindeki Iannis Xenakis’in “Oresteia” adlı eserinin sahnelenmesinde yer aldı. Eserin 18 Temmuz 2011 tarihindeki Fransa’nın Montpellier kentinde düzenlenen Languedoc-Roussillon festivali kapsamında Le Corum salonundaki sahnelenmesinde de yer aldı. 2011-2012 yılları arasında TRT İstanbul Gençlik Korosu’nda, Gökçen KORAY yönetiminde, mezzo soprano olarak çalışmalarını sürdürdü.

2012 yılında Trakya Üniversitesi Devlet Konservatuvarı’nın Piyano bölümüne girdi. Gökçe GÜVEN ile piyano; Hande GÜNALAN, Zerrin TAN, Musa Eren İŞKODRALI ve Elis ARABOĞLU ile oda müziği çalıştı. 2017 yılında Anadolu Üniversitesi Uluslararası İlişkiler bölümünden mezun oldu. Aynı yıl Serdar İyiiz’in yazdığı şiir üzerine Edirne Fotoğraf Sanatı Derneği Marşı’nı bestelemiştir. 2018 yılında İtalya’daki Conservatorio di Musica “Arrigo Boito” di Parma’da düzenlenen 3rd Mediterranean Violoncello Class Meeting ve 2019 yılında Trakya Üniversitesi Devlet Konservatuvarı’nda düzenlenen 4th Mediterranean Violoncello Class Meeting kapsamında düzenlenen etkinliklerde korrepetitörler arasında yer aldı.

29 Ağustos 2016 tarihinde başladığı Trakya Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü’nün Müzik bölümünün sanatta yeterlik programı kapsamında, Gülnare TARKUM danışmanlığında, “Fryderyk Franciszek Chopin’in Polonezlerinin Bestecinin Müzikal Anlayışı Açısından İncelenmesi” adlı tezi ile bütünleşik sanatta yeterlik çalışmasını tamamlayarak 14 Eylül 2021 tarihinde mezun olmuştur.

16 Eylül 2019 tarihinden itibaren Trakya Üniversitesi Edebiyat Fakültesi’nin Bulgarca Mütercim-Tercümanlık bölümünde eğitimine devam etmektedir.

19 Eylül 2016 tarihinde Trakya Üniversitesi Devlet Konservatuvarı’nda öğretim elemanı olarak çalışmaya başlamıştır; 7 Nisan 2022 tarihinden itibaren öğretim görevlisi olarak devam etmektedir. Trakya Üniversitesi Devlet Konservatuvarı Müzik ve Bale Ortaokulu ile Müzik ve Sahne Sanatları Lisesi’nde piyano, korrepetisyon ve yardımcı piyano; lisans düzeyinde ise korrepetisyon dersleri vermektedir. 2020 yılından itibaren Trakya Üniversitesi Devlet Konservatuvarı Yarı Zamanlı Programında aktif olarak eğitim vermektedir.

Eylül 2022’den beri Balkan Müzik ve Sanat Dergisi’nde yardımcı editörlük yapmakta olan sanatçı, Yükseköğretim Kurulu ile ODTÜ işbirliğinde düzenlenen Doktoralı Genç Araştırmacılar için Yabancı Dilde Makale Yazma sertifika programına katılmıştır.

İdil BİRET (2007), Emine SERDAROĞLU (2008), Andrei DİEV (2008), Milena MULOVA, Arnaud PUMİR (2010), Violaine COCHARD (2010), Alicja PALETA-BUGAJ (2010), Christian Wilm MÜLLER, Stéphane BLET (2012), Zoe SAMSARELOU, Bojidar NOEV (2014), Maria PRİNZ (2014) ve Emre ELİVAR (2015) ile çalışmıştır.

Mimar Sinan Rotary Kulübü’nün düzenlediği “11. Uluslararası Genç Müzisyenler Klasik Müzik Yarışması”na (2008); Özel Pera Güzel Sanatlar Lisesi’nin düzenlediği “Pera Uluslararası Piyano Festivali”ne (2008-2009); “Uluslararası 6. Pera Piyano Festivali 13-16 Yaş Kategorisi Piyano Yarışması”na (2011) ve “Uluslararası Pera Müzik Festivali”ne (2014-2015); Başkent Üniversitesi’nde düzenlenen “Doğumunun 200. Yılında Chopin Ulusal Piyano Yarışması”na (2010); Sırbistan’ın Novi Sad şehrinde düzenlenen “Isidor Bajic Piano Memorial Competition”a (2012); Mimar Sinan Rotary Kulübü’nün düzenlediği “17. Uluslarası Genç Müzisyenler Oda Müziği Yarışması”na (2014) katılmıştır. 12. Uluslararası Pera Piyano Festivali (2017) kapsamındaki Öğrenci-Öğretmen Piyano Yarışması’nda ikincilik ödülü almıştır.

TÜDK Prof. Süleyman Sırrı Güner Konser Salonu’nda (2004-2024), TÜDK Sanat, Gösteri ve Eğitim Merkezi’nde (2008-2024), Marmara Eğitim Kurumları Hasan Ali Yücel Konser Salonu’nda (2006), Boğaziçi Üniversitesi Garanti Kültür Merkezi’nde (2008), Borusan Müzik Evi’nde (2010), MSGSÜ Sedad Hakkı Eldem Oditoryumu’nda (2011-2012), Caddebostan Kültür Merkezi Büyük Salon’da MSGSÜDK Genç Orkestra ile (2012), TBMM Milli Saraylar Salonu’nda (2012), TÜ Balkan Kongre Merkezi’nde (2017), ETSO Konferans Salonu’nda (2017-2018), Lüleburgaz Belediyesi Aşkiye Neşet Çal Sahnesi’nde (2018), Edirne Kent Müzesi’nde (2018), Osman İnci Müzesi’nde (2018), Edirne Büyük Sinagog’da (2018), İzmir Resim Heykel Müzesi ve Galerisi’nde (2018), Conservatorio di Musica “Arrigo Boito” di Parma’da (2018) ve OLTEN Sanat Evi’nde (2022) çeşitli konserler vermiştir.

Bilge Su Karaca, Trakya Üniversitesi Devlet Konservatuvarı’nda piyano ve korrepetisyon dersleri vermeye devam etmektedir. Piyano sınıfından Ecrin Arya Candemir ve Selanur Özgül, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi’nin 1-2-3 Kasım 2024 tarihleri arasında düzenlediği I. Tomris Öziş Piyano Günleri kapsamında İris Şentürker ve Senem Zeynep Ercan ile çalışmaya hak kazanarak masterclassa katılmışlardır. Selanur Özgül, Cemal Reşit Rey Konser Salonu’nda 14-15-16 Kasım 2024 tarihleri arasında gerçekleşen masterclassta Sırp piyanist Aleksandar Serdar ile çalışmıştır. Candemir ise 6 Aralık 2024 tarihinde Bahçeşehir Üniversitesi’nin devlet sanatçısı Gülsin Onay ile birlikte kutlayacağı Dünya Piyanistler Günü’ne özel konserde yer alacaktır.

 


Alberto Ginastera ile ilgili bilgilere aşağıdaki kaynaklardan erişilmiştir:

https://www.boosey.com/composer/Alberto+Ginastera?ttype=BIOGRAPHY, (13.11.2024).

https://www.britannica.com/biography/Alberto-Ginastera, (13.11.2024).

https://www.brilliantclassics.com/articles/g/ginastera-complete-piano-music/, (13.11.2024).

 

Bu yazı ne kadar faydalı oldu?

Puanlamak için bir yıldıza tıklayın!

Ortalama puan 5 / 5. Oy sayısı: 5

Henüz oy yok! Bu yazıyı ilk siz değerlendirin.

2 Yorum
  1. Nur

    Tebrikler hocam 💐💐

    1. Bilge Su Karaca

      Teşekkürler ^^

Cevap Gönder

E-posta adresiniz yorumunuzda yayınlanmayacaktır.

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.