JOHANNES DICKBAUER İLE MÜZİK ÜZERİNE

Müzisyenlerden Notlar II

Dickbauer, Edirne’ye konser vermeye geldiğinde kendisiyle müzik üzerine konuşmuştuk. Yaptığımız bu kısa söyleşi, 30 Mayıs 2016 tarihinde Edirne’nin yerel gazetelerinden biri olan Gündem Gazetesi’nde yayımlanmıştı. Öncelikle sizlere Avusturyalı keman sanatçısı Johannes Dickbauer’den bahsetmek isterim. Sonrasında gazetede yayımlanan söyleşiyi aktaracağım. Keyifli okumalar 🙂

Johannes Dickbauer kimdir?*

Basın tarafından “akşamın gizli pırıltısı” olarak tanımlanan Johannes Dickbauer, geniş sanatsal yelpazesiyle tanınır. Solist, oda müziği icracısı, caz ve halk müziği müzisyeni ve bestecidir. ruplarıyla Avrupa’nın her yerine ve ötesine seyahat eder. Dickbauer, 2020 yazında Polonya’daki Seifert Caz Keman Yarışması’nda birincilik ödülünü kazanmıştır. Bu amaçla kurulan grup, sofistike ancak erişilebilir besteler çalıyor ve London Jazz News tarafından “En yüksek kalitede klasik oda cazı; ECM’ye layık” olarak övülmüştür.

Dickbauer, Mayıs 2017’de Konzerthaus’ta “Carte Blanche”ın bir parçası olarak müziğini sunmaya davet edildi. Bu vesileyle, özel olarak bestelenmiş bir programın prömiyerini yapan Vienna String Collective adlı yeni bir yaylı orkestrası kurdu. Akşamın ikinci bölümünde yaylı çalgılar çalanlar, Dickbauer liderliğindeki Dickbauer Collective grubuyla işbirliği yaptı. Büyük orkestra ve keman için yaptığı son bestesi “All the way across”, Haziran 2017’de Landestheater Eisenach’ta prömiyer yaptı. Dichbauer, ilk bölümün tamamını kendi müziğiyle tasarladı ve ayrıca kendisi solist olarak sahne aldı.

Kremsmünster’deki Jazz am Bauernhof festivalinin sanat yönetmeni olarak her yıl Avrupa ve Amerika’nın en iyi müzisyenlerini ailesinin çiftliğine getiriyor. Sekiz üyeli Dickbauer Collective grubunun 2. albümü olan son CD’si “The very last universe” de orada sunuldu. Festival, Temmuz 2020’de 10. yıl dönümünü kutladı. Dickbauer, 2016 sonbaharında Ernst Krenek’in keman konçertosunda solist olarak kısa bir süre içinde sahneye çıktı. Sadece birkaç gün içinde öğrendiği konçerto, Basel ve Luzern’de sahnelendi ve olağanüstü eleştiriler aldı.

Mart 2016’da eşi Lily Francis ile birlikte Viyana’daki Konzerthaus’ta Mozart’ın Sinfonia Concertante’sinde dinlendi. Şu anda Strings & Bass gibi çeşitli gruplarda çalıyor, iki keman (Florian Willeitner), çello (Matthias Bartolomey) ve bas (Georg Breinschmid) ile bir geçiş yaylı dörtlüsü. Besteci Johannes Berauer ve “Vienna Chamber Diaries” ve “Hourglass” gruplarıyla uzun süredir devam eden bir işbirliği var. Dickbauer, bestelerinde oda müziği ve caz doğaçlamaları arasında eğlenceli bir şekilde geçiş yapıyor ve gruplarla düzenli olarak Avrupa’yı turluyor.

Konuk profesör olarak, 2019’da Mozarteum Salzburg’da bir keman dersi yönetti. 2014’te Graz Müzik Üniversitesi’nde konuk profesördü. Johannes Dickbauer, Federal Bakanlık’tan genç, yükselen sanatçılar için birkaç arzu edilen devlet bursundan birini aldı. ABD’nin Philadelphia kentindeki Curtis Müzik Enstitüsü’nde Pamela Frank, Salzburg Mozarteum’da Benjamin Schmid ve Viyana Müzik Üniversitesi’nde Gerhard Schulz ve Ernst Kovacic ile eğitim aldı.

Johannes Dickbauer le söyleşi
Johannes Dickbauer ile yaptığım söyleşi, Gündem Gazetesi, 30 Kasım 2016.

Müzik serüveniniz nerede başladı, şimdi nerede duruyor?

Klasik müziğe keman çalarak başladım. Bence bir çalgıyı ve ona bağlı olarak tekniği öğrenmek için öncelikle klasik repertuvar çalışılmalı. Ben bu şekilde çalıştıktan sonra caz çalmaya, farklı müzisyenlerle halk müziği çalışmaya ve beste yapmaya başladım. Kendi müziğimi aramaya ve bu yolda ilerlemeye çalıştım. Halâ klasik müzik üzerine çalışmalarım var. Bu sadece hayatımın bir parçası.

Sahnede çok rahat gözüküyorsunuz. Bunu nasıl elde ettiniz?

Bunun yaşla ilgisi olduğunu düşünüyorum.  Yaşım ilerledikçe çalışıma daha çok güveniyorum. Bu grupta çaldıkça ve bu parçaları tekrar ettikçe, birbirimizi daha iyi tanıyor ve sahnede yanlış yapma riskimiz azalıyor. Yeni bir eser çalışırken ne kadar gerginseniz, aynı parçayı defalarca çaldıktan sonra da o kadar rahat olabilir ve gerçekten müzik yapmaya başlayabilirsiniz. Ve bu, her müzik türü için geçerlidir.

Müziğin, bir müzisyene herhangi bir kötü etkisinin olduğunu düşünüyor musunuz?

Evet, kesinlikle. Heryerde kötü diyebileceğimiz müzik var. Bu yüzden bir müzisyenin iyi bir müzik arayışı içinde olması gerek.

Müzik eğitim aracı olarak kullanılabilir mi? Bir toplumu değiştirme ve geliştirmede kullanılabilir mi?

Özellikle çocuklar için geçerli bu. Toplum için de şu şekilde faydalı olabilir; müzik, insanları biraraya getiriyor ve onların günlük problemlerini unutmalarını, birlikte eğlenmelerini ve o anı yaşamalarını sağlıyor.

Müzisyenler için tavsiyeleriniz nelerdir?

Bence herkes kendi sesini bulmaya çalışmalı. Sevdiği repertuvarı ve müzisyenleri bulup ona göre çalışmalı, diğer insanların beğenip beğenmemesine takılmadan sevdiği şeyi yapmaya devam etmeli.

Klasik müziğin günümüzdeki konumu ne durumdadır?

Bence Klasik Müzik şuan zor bir konumda. Çünkü geçtiğimiz 50 yıl boyunca çok iyi müzisyenler, solistler, oda müziği grupları ortaya çıktı. Halâ da çıkıyor. Ama o zamanlar bu işler daha kişisel, daha kendine özgü kalıyordu. Şimdi müzisyenler yeni bir şey üretmeye ve bu yaptıklarını mükemmelleştirmeye çalışıyorlar. Bu yüzden yeni, başka tür birşeyler arıyorlar.

Müzisyenin, müzik açısından, öncelikli amacı ne olmalı?

Her müzisyenin amacının özgün bir şey bulmak olması gerektiğini düşünüyorum.


* https://www.johannesdickbauer.com/bio/, (21.11.2024).

Bu yazı ne kadar faydalı oldu?

Puanlamak için bir yıldıza tıklayın!

Ortalama puan 5 / 5. Oy sayısı: 6

Henüz oy yok! Bu yazıyı ilk siz değerlendirin.

Cevap Gönder

E-posta adresiniz yorumunuzda yayınlanmayacaktır.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.